23 noiembrie, 2014

Ai grija sa nu iti pierzi Sfantul Duh!

Se pare ca prin taina Botezului se pogoara asupra noastra Sfantul Duh pe care apoi il indepartam de la noi prin pacatele pe care le savarsim de-a lungul vietii (cu sau fara voie). Nu ma pricep sa dau o definitie teologica a Sfantului Duh insa eu o asimilez cu acvariul pe care il am in casa de aproape 7 ani de zile. E plin cu pesti colorati si cu plante, ei traiesc si respira acolo si imi dau mie o bucurie si o stare de bine. Conditia ca acesti pesti sa traiasca este ca eu sa completez saptamanal apa care se evapora din acvariu. Daca il neglijez, pestii incep sa moara, plantele sa putrezeasca si acvariul sa se umple de alge. Asa si cu sufletul nostru... daca il neglijam, Duhul Sfant pleaca de la noi. Un suflet neglijat este un suflet nespovedit, neimpartasit, lipsit de revelatia divina. Cum reusim sa ne facem sufletul culcus bun pentru Duhul Sfant? Cereti ajutorul sfintilor. Din cate am invatat despre ei, "sfintii stau la usa inimii tale gata sa te ajute". Ma gandesc ca meseria lor este sa ajute oamenii in necaz asa cum inginerii construiesc case si doctorii vindeca bolile trupului, sa aplice cele stiute si sa invete din noua experienta (respectiv necazul nostru). Toti ne bucuram cand avem de lucru ca se ne luam plata la sfarsit de luna... doar ca plata sfintilor e in Ceruri! Ca atare, nu ezitati sa le cereti ajutorul, in tot ceasul, ca ei stau la usa gata sa va ajute. Doar ca noi, de mici suntem invatati sa nu deschidem usa strainilor iar pentru majoritatea, sfintii tocmai asta sunt, niste straini. Biserica e ca o scoala, te invata despre ei, despre viata lor, ti-i face prieteni si te ajuta sa deschizi usi. Altfel, traiesti in neincredere si teama... si ce rost are?
Cum cerem ajutorul sfintilor? Prin citirea acatistului, prin invocarea numelui lor si prin rugaciune. Rugaciunea mea preferata?
"Da-mi Doamne si nu-mi mai lua inapoi!"
Popa Sandu, 1908 - Sfanta Treime
 (Pictura taraneasca pe sticla din Romania - Juliana Danco, Dumitru Danco)

2 comentarii:

  1. Sfintii sunt persoane vii:)
    Viii cu viii, mortii cu mortii.
    Intre Dumnezeu si oameni, este un singur Mijlocitor: Omul Isus Cristos.
    Sfant- pus deoparte, care traieste alaturi de ceilalti oameni dar nu ia parte la pacatele lor.
    Poti cere ajutorul unei astfel de persoane, vorbesti gura catre gura, este cine sa te asculte.
    Nu te poti ruga unei bucati de lemn(idolatrie), ci doar Creatorului, El este viu pururea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, corect. Insa cand te rogi unei icoane, nu te rogi unei bucati de lemn ci Sfantului respectiv iar Sfintii, cred eu, sunt mijlocitori catre Iisus, catre Dumnezeu. Noi ne rugam lor si ei se roaga lui Dumnezeu pentru noi. Evident ca nimic nu ne impiedica sa de rugam direct lui Dumnezeu :). Numai bine!

    RăspundețiȘtergere